Trattkantarella (bureti maro)

imag0100_1.jpg

Descriere: 

Trattkantarella sau bureti maro fac parte din grupa de ciuperci comestibile,  din familia Cantharellaceae,  eu as zice  “frate” cu galbiori, buretii galbeni sau urechiuse (o denumire mai populara).

Trettkantarella este destul de cunoscuta in Suedia mai precis in partea de sud si centrul Suediei. Ea se gaseste din septembrie pana in noienbrie. Se pot strange chiar si atunci cand este inghet.

Caracteristici: picioruse subțiri si goale pe interior, forma de pâlnie, partea superioară este maro gălbui până la maroniu. Partea inferioară a pălării are creastă ramificată, galbenă până la gri, care coboară pe piciorus. Acestea se gasesc in padurile de conifere salbatice.

Trattkantarella, uneori cunoscut sub numele de veveriță de toamnă, este ușor de recunoscut odată ce o vedeți printre frunzele toamnei. Are câteva specii de confuzie, dar este important să revizuiți orice burete pe care ii alegeți și curățați. Apoi, puteți să sortați cu ușurință  și alte ciuperci necomestibile care au intrat în coș, de exemplu, palaria nebunului care seamănă cu trattkantarella. Palaria nebunului conține orellanină, o otravă care dăunează rinichilor. Ciuperca este foarte toxică, iar cel mai rău este că simptomele nu se declanșează imediat, dar numai după 3-7 zile, uneori până la 14 zile. Simptomele sunt setea intensă, oboseală și durere în rinichi.

Palaria Nebunului                                  Trattkantarella

Ele pot fi uscate, prajite alaturi de alte legume si sa le puneti in sandvis, sosuri, rulade, placinta plina de trattkantarell, un risotto sau chiar supe. Pot fi si congelate dupa ce au fost spalate bine si lasate la scurs pentru 3-4 ore.

Aceste ciuperci si galbiori (bureti galbeni sau urechiuse) sunt cele mai apreciate in Suedia.

O reteta care imi place mie foarte mult “Rulada din piept de pui cu trattkantarelle”.

Foarte gustoasa ti se topeste in gura. 😉 🙂 😉

Tags: , ,